slajd 1slajd 2slajd 3slajd 4slajd 5slajd 6

Zawory klapowe do produktów spożywczych, farmacji, biotechnologii.

Stosuje się je zarówno w ciągu instalacji ale także jako zawory dennicowe - do upustu ze zbiorników.

Specjalne wersje zaworów klapowych, z kontrolą wycieku, pozwalają na bezpieczne oddzielenie dwóch różnych mediów bez możliwości ich zmieszania - specjalna komora lub uszczelka pozwalają zaobserwować nieszczelności.

Innym ciekawym rozwiązaniem są zawory z klamrą łączącą dwie połówki zaworów. Pozwala to na szybki montaż i demontaż zaworów z instalacji. Przydatne jest to np. podczas połączeń węży przy rozładunku lub załadunku mediów. 

W zależności od typu zaworu klapowego, występują ze sterowniem ręcznym, pneumatycznym jak i elektrycznym. Zawory ze sterowaniem ręcznym mogą być otwierane pod kątem 90 stopni, a także po zastosowaniu specjalnych rączek pod mniejszym kątem co pozwala dopasować przepływ do wymagań procesowych.

Różnorodność uszczelnień - EPDM, Silikon, Viton, HNBR, PTFE - pozwala na stosowanie ich z różnymi mediami.