Zawory klapowe Aerre Inox są zaworami obrotowymi otwórz/zamknij dostępnymi w wersji ręcznej, jak i pneumatycznej (wersja z regulacją otwarcia na zapytanie).
Ze względu na ich duże powierzchnie otwarcia minimalizują turbulencje i gwarantują niskie spadki ciśnienia. Zapewniają delikatne traktowanie produktów o niskiej i średniej lepkości.
Rączka zaworu mechaniczne blokuje zawór w pozycji otwarcia luz zamknięcia. Klapa szczelnie przylega do silikonowej uszczelki kiedy rączka znajduje się pod kątem prostym do instalacji (zawór zamknięty). Gdy rączka jest obrócona pod kątem 90 stopni, klapa ma położenie równoległe do przepływu produktu (zawór otwarty).
Zawór składa się z dwóch części obudowy, klapy, uszczelki. Całość jest skręcona śrubami.
Zawór klapowy jest odpowiedni dla każdego procesu wykorzystywanego w procesie spożywczym: wód mineralnych, mlecznym, winiarskim, browarniczym, produkcji soków.
Sterowanie: Zawór może być wyposażony zarówno w rączkę jak i płytkę ISO 5211 do montażu siłownika pneumatycznego
- Ręczne – stalowa rączka – otwarcie co 90 stopni,
- Ręczne – termoplastyczna rączka z uchwytem – otwarcie co 15 stopni,
- Ręczne – rączka z kulą – należy pociągnąć i przekręcić aby otworzyć/zamknąć,
- Siłownik pneumat. (podwójnego działania – powietrze/powietrze, poj. działania – powietrze/sprężyna).
Wykończenie powierzchni:
- Wewnętrzne polerowane Ra 0,5 μm lub lepsze
- Zewnętne: lustrzana, polerowane
- Lepsze wykończenie powierzchni lub elektro-polerowane dostępne na zapytanie
Opcje: Zawór może być wyposażony w elementy antystatyczne montowane w trzonie klapy – eliminują możliwe statyczne wyładowania elektryczne.
Skontaktuj się z nami