Zawory kulowe spożywcze Tassalini zostały zaprojektowane, aby stosować je
w instalacjach procesowych, w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym i biotechnologicznym. Różnorodność typów zaworów pozwala stosować je w różnych warunkach.
Zalety:
- solidna i wytrzymała konstrukcja „heavy duty"
- dzięki specjalnej budowie zawory kulowe są łatwe do sterylizacji i demontażu
- dowolna wymienność części między różnymi standardami
- zgodność z normami: DIN, SMS, RJT BS, ISS IDF, Clamp, BSP, Eno i Macon
- standardowe wykończenie powierzchni: Ra 0.76-0.79 μm lub inne wykończenia wg zapotrzebowania klienta
Zasada działania:
Otwarcie zaworu kulowego następuje ręcznie lub poprzez siłowniki pneumatyczne, które z kolei mogą pracować w pozycji poziomej lub pionowej. W ofercie dostępne są siłowniki jednostronnego oraz dwustronnego działania. Siłowniki wyposaża się w czujniki zbliżeniowe, mikroprzełączniki (elektryczne lub pneumatyczne), zawory elektromagnetyczne (24V AC, 24V DC, 48V AC, 48V DC) itp.
Modele 50 i 51 posiadają boczne oraz dolne porty służące do podłączenia instalacji CIP. Odpowiednie umieszczenie części wewnętrznych znacznie ułatwia czyszczenie
w procesie CIP.
Standardowe wymiary: 1” – 4”
Zgodność z normami: DIN, SMS, RJT BS, ISS IDF, Clamp, BSP, Eno i Macon
Modele 71 i 81 charakteryzuje umiejscowienie kuli w kołnierzu, dzięki czemu cała konstrukcja jest jednocześnie mniejsza oraz lżejsza.
Standardowe wymiary: 1 ½” – 3”
Zgodność z normami: DIN, SMS, RJT BS, ISS IDF, Clamp, BSP, Eno i Macon
Modele 90 i 91 cechuje łatwy demontaż. W modelu 90 zastosowano uszczelkę sanitarną. Produkcja zgodna jest z wymaganiami standardu higienicznego 3 A (3-A Sanitary Standards).
Rozmiar: standardowe wielkości: 1” – 3”
Materiał: Obudowa zaworu i elementy mające kontakt z medium zbudowane są ze stali nierdzewnej AISI 316L. Na indywidualne zamówienie dostępne są również zawory ze stali nierdzewnej AISI 304L.
Sprawdź także inne produkty z programu produkcji Tassalini w artykule:
Skontaktuj się z nami